Hoe warm is de zon?
De zon is een onmisbaar onderdeel van ons zonnestelsel en levert ons elke dag de energie die we nodig hebben om te leven. Maar hoe warm is de zon eigenlijk?
Hoeveel graden is de zon?
De zon is een enorm hete gasbol die uit verschillende lagen bestaat. Elke laag heeft zijn eigen temperatuur, die varieert van enkele duizenden graden Celsius tot miljoenen graden Celsius. Het oppervlak van de zon, ook wel de fotosfeer genoemd, heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 5500 graden Celsius. Dit klinkt misschien al heel heet, maar in vergelijking met andere lagen van de zon valt dit nog mee. Boven de fotosfeer bevindt zich bijvoorbeeld de chromosfeer, die temperaturen bereikt tot wel 20.000 graden Celsius. Maar het allerwarmste gedeelte van de zon bevindt zich juist aan het andere uiteinde: in het centrum van de kern waar kernfusie plaatsvindt. Hier wordt waterstofgas omgezet in heliumgas en komt er enorme hoeveelheden energie vrij. De temperatuur in deze kern is dan ook verreweg het hoogst: zo'n 15 miljoen graden Celsius! Deze extreme temperaturen hebben natuurlijk grote invloed op ons leven hier op aarde. Zo bepaalt bijvoorbeeld het magnetisch veld rondom onze planeet hoeveel zonnestraling er bij ons aankomt en welke invloed deze straling heeft op onze atmosfeer. Ook bepaalt de temperatuur van de zon indirect het klimaat op aarde: als de zon warmer wordt, kan dit leiden tot een versterking van het broeikaseffect.
Hoe beschermen wij onszelf tegen de zon?
De temperatuur van de zon wordt gemeten in Kelvin (K) en bedraagt ongeveer 5.500 K aan het oppervlak en 15 miljoen K in de kern. Dit betekent dat de zon een zeer hete bol van gas is, die voortdurend enorme hoeveelheden energie produceert door middel van kernfusiereacties. De energie die hierbij vrijkomt wordt uitgestraald in alle richtingen, waaronder richting aarde.. Wanneer we ons blootstellen aan de warmte van de zon, heeft dit verschillende effecten op onze huid. Ten eerste kan het leiden tot verbranding van de huid als gevolg van overmatige blootstelling aan UV-straling. Dit komt doordat UV-straling schade kan toebrengen aan het DNA in onze cellen, wat leidt tot ontstekingsreacties en roodheid van de huid. Daarnaast kan langdurige blootstelling aan UV-straling leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid en zelfs tot huidkanker. Dit komt doordat deze straling collageenvezels vernietigt, die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit en stevigheid van onze huid. Hierdoor ontstaan er rimpels en wordt de huid slapper. Om jezelf hier tegen te beschermen kun je je insmeren met zonnebrandcreme. Gebruik hiervoor een hoge factor die beter beschermend werkt. Omdat UV-straling ook door ramen komt, adviseren wij je om ook zonwerende raamfolie op ramen aan te brengen. Zonwerende folie bevat een UV filter dat jou beschermt tegen zonlicht door het raam. In onze webshop vind je verschillende raamfolies die deze eigenschappen hebben. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de folies in de rubriek zonwerende raamfolie getint en zonwerende raamfolie spiegel effect.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.

Zonwerendfolie.nl
Info@zonwerendfolie.nl